Orgasmi

16.04.2020

Orgasmi on jokaisen ihmisen subjektiivinen kokemus, eikä ole olemassa oikeanlaista orgasmia. Tässä tekstissä keskityn pimpillisten ihmisten orgasmeihin.

 Orgasmit ovat erilaisia, yhteistä niille on, että ne ovat kiihottumisen ja nautinnon huippu. Ne voivat olla lyhytkestoisia ja vaimeita tai hyvin voimakkaita ja pitkäkestoisia. Orgasmin voi kokea yllättävissäkin tilanteissa (esimerkiksi nukkuessaan), tai voi olla, ettei orgasmia ole kokenut ollenkaan. Historiamme vuoksi useat ihmiset tuntuvat mieltävän oikeaksi orgasmiksi vain emätin-penisyhdynnässä saavutetun orgasmin, mutta ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa saavuttaa orgasmia. Kaikki orgasmit ovat oikeita, onpa niihin päästy miten vain!

Aivot ovat ihmisen merkittävin seksuaalinen elin ja orgasmi syntyykin aivoissa. Ilman aivoja kosketus on vain kosketus. Erilaiset ärsykkeet tuottavat erilaista mielihyvää auttaen orgasmin syntymisessä. Ne voivat aiheuttaa erilaisia orgasmeja, vaikka varsinainen orgasmi noudattaa fyysisenä ilmiönä varsin samaa kaavaa. Orgasmissa alavartalo sykkii ja supistelee, mitä seuraa voimakas nautinnon tunne. Orgasmi on mielihyvää tuottava henkilökohtainen kokemus, joka voidaan kokea tajunnan muutoksena ja elimistön rentouden tilana.

Eri alojen tutkijat määrittelevät orgasmin hieman eri tavoin, mutta useimmiten siihen kuuluu neljä vaihetta: seksuaalinen kiihottuminen, jännityksen voimistuminen, kliimaksi eli purkautuminen ja palautuminen. Kehossa tulee voimakkaita mielihyväaaltoja ja mielihyvää tuottavat hormonien pitoisuudet nousevat. Orgasmi on kiihottumisen ja nautinnon huippu, jonka aikana voi antautua mielihyvään.

Orgasmin on todettu olevan sidoksissa omaan seksuaalihistoriaan. Tutustumalla omaan seksuaalihistoriaansa voi tulla tietoisiksi niistä asioista, jotka vaikuttavat omaan seksuaalisuuteen sekä käsitykseen itsestään. Kun tarkastelee omaa seksuaalihistoriaansa ei ole tarve juuttua syytämään esimerkiksi vanhempiaan, sillä he ovat varmasti tehneet parhaansa sen aikaisen tiedon ja taidon mukaan. Historiaansa ei pysty muuttamaan, mutta omaa suhtautumistaan voi muuttaa. Seksuaalisen nautinnon yksi tärkeä tekijä on itsensä kokeminen arvokkaaksi ja rakastetuksi ja hyväksyä itsensä ja kehonsa.

On todettu, että ainoastaan kaksi prosenttia naisista on kyvyttömiä saamaan orgasmi. Suuri syy orgasmihankaluuksiin on kulttuurimme. Naisten orgasmiin perehtyneissä tutkimuksissa nousee ilmi, että orgasmin useimmiten saavat naiset ovat opetelleet saamaan orgasmin. Heidän asenteensa orgasmia kohtaan on myönteisempi, koulutustaso korkeampi ja heillä on kotona ollut myönteinen seksuaalinen kasvatus kuin niillä naisilla, jotka eivät ole onnistuneet saamaan orgasmia. Sama tulee ilmi vuoden 2015 Finsex tutkimuksessa. Jossa todettiin, että orgasmiin eniten vaikuttava tekijä on naisen oma käsitys orgasminsa arvosta. Toisena oli käsitys omasta itsestä ja vasta kolmantena taitava kumppani. Avoin keskustelu itsestä ja orgasmista auttavat meitä saavuttamaan nautinnon huipun.

Naisen orgasmia voi jalostaa. Mitä paremmin tuntee oman kehonsa ja sen eroottiset pisteet, voi saada sitä voimakkaamman orgasmikyvyn. Kun ymmärtää kehonsa yksilöllisyyden, on helpompi löytää keinoja orgasmin saavuttamiseksi. Mitä enemmän saa orgasmeja, sitä paremmiksi ne muuttuvat. Usein naisen kyky saada orgasmeja paranee iän myötä. Orgasmissa on kyse refleksistä, mutta oppisella ja asenteella on tässä merkittävä vaikutus.

Luo kotisivut ilmaiseksi!