Seksuaalinen halu

20.10.2020

Mitä on seksuaalinen halu? 
Tarkkaa määritelmää asiasta ei voida tehdä, sillä jokaisella ihmisellä on jonkinlainen suhde seksuaaliseen haluun -tämä on yksilöllistä. Kuka sitten määrittelee seksuaalisen haluttomuuden? Määritätkö sen itse vai ehkä kumppanisi? On hyvin tavallista, että seksuaalinen halu muuttuu vuosien myötä ja aina halut eivät suhteissa kohtaa.

Halusta ja haluttomuudesta voisi kirjoittaa helposti kirjan verran tekstiä, mutta kokoan tähän lyhyen tiiviisti jotakin ajateltavaa.

Onko se seksuaalista haluttomuutta, jos haluaa olla toisen lähellä, vaikka ilman sukuelimiin koskettamista? Onko seksuaalista haluttomuutta, jos haluaa pussailla ja kosketella toista, mutta ei halua penetraatiota (=sisään työntyminen, yhdyntä)? Onko se haluttomuutta, jos haluaa itsetyydyttää, mutta ei halua seksiä kumppanin kanssa?
Onko haluilla laadullista tai määrällistä erilaisuutta suhteissa tai yksilötasolla? Mikä sinulle on halua ja mikä haluttomuutta, kuinka sinä asiat määrität?

Seksuaaliseen haluun vaikuttaa monet tekijät: psyykkisyys, sosiaalisuus, kulttuurillisuus, emotionaalisuus ja hormonaalisuus. Stressitilanne voi vähentää seksuaalista halua, mutta tämä on ohimenevä vaihe. Monet toimintahäiriöt (mm. erektiohäiriö) ja sairaudet (mm. masennus) voivat olla haluttomuuden taustalla ja näitä on toki hyvä selvittää. Iltalehden seksikyselyssä 2019 (vastaajia yli 1100 parisuhteessa elävää) nousi haluttomuuden syiksi väsymys, elämänmuutokset, kiire ja työ. Kuulostaako tutulta? Haluavatko miehet aina ja ovatko naiset haluttomia? Mistä asenteet johtuvat ja voisiko niitä muuttaa? Voiko haluttomuuden taustalla olla turvaton ja epäluotettava suhde?

Seksuaalinen halu tarvitsee tilaa seksuaalisuudelle. Mikä nostattaa omaa haluasi? Seksikkäät vaatteet? Romantiikka? Uudet seksitavat? Läheisyyden lisääminen? Mikä saa sinut syttymään?

Toisaalta tarvitaan riittävästi tilaa esimerkiksi kumppaneiden välille. Kumppaneiden täytyy olla riittävän erillisiä ja samalla saada toisiltaan riittävästi. Voidaan ajatella, että mitä "haluton" osapuoli haluaa toiselta, jotta tämä voisi taas haluta? Onko suhteen dynamiikka muutoin kunnossa?

Aina seksuaalisen kiinnostuksen vähyys ei ole merkki haluttomuudesta. Aseksuaalit ovat ihmisiä, jotka eivät koe lainkaan tai kokevat hyvin vähän seksuaalista vetoa muita ihmisiä kohtaan. Tämäkin on täysin normaalia.

Halua ja haluttomuutta voidaan käsitellä seksuaalineuvonnassa tai -terapiassa. Itseasiassa haluttomuus on suurin syy neuvontaan tai terapiaan hakeutumiselle. Vastaanotolle voi tulla yksin tai yhdessä -mikä kellekin sopii parhaiten.


Voit aloittaa itsenäisesti pohtimalla halua ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Pohdi ajatuskartalla, mielessäsi, leikkaa- liimaa tavalla, kirjoittaen -toteutustyyli vapaa, valitse sinulle sopiva:

  • Mikä nostattaa sinun seksuaalista haluasi?
  • Mitkä asiat vaikuttavat heikentävästi seksuaaliseen haluusi?