Seksi

18.05.2020

Mitä seksi tarkoittaa?

Seksi on verbi ja kuvaa näin ollen tekemistä. Se on nautintoa tuottavaa toimintaa. Miten kukin saa nautinnon ja toteuttaa seksiä on jokaisen ihmisen oma henkilökohtainen asia. Toiset haluavat jakaa seksin yhden kumppanin kanssa, toiset tykkäävät siitä vain yksin ja toiset haluavat seksiä useiden kumppaneiden kanssa yhtä aikaa, joku haluaa seksiä vain esineiden kanssa, nämä on kaikki tosi okei ja normaalia. Seksi ja seksuaalisuus ovat eriasioita ja tässä pohdinnassa keskityn pelkästään seksiin, eli tapaan/toimintaan.

Joku voi kokea seksiksi pienen kosketuksen intiimialueelle ja toisesta seksiä saattaa olla penis-emätin yhdyntä, joku nauttii seksistä vastaanottajana ja joku tekijänä. Joku haluaa kokea kipua, toinen nauttii pehmeästä "vanilja-seksistä" ja kauhistuu kipua. Toinen haluaa rajua tukasta vetoa ja toinen nauttii hellästä kosketuksesta. Toiset haluavat käyttää erilaisia välineitä seksissä, toiset eivät. Pidämme kaikki erilaisista asioista ja seksi on meille hyvin intiimiä, vaikka myös luonnollista ja hyvin alkukantaista. Toiset pitävät vain vastakkaista sukupuolta syttävinä seksiin, toiset nauttivat samat sukuelimet omaavien kanssa seksistä, jollekin ei elimillä ole väliä.
Useat meistä haluavat tulla kosketetuksi ja rakastetuksi, mutta ei seksi näitäkään vaadi.
Tapamme toteuttaa seksiä vaihtelee ikämme ja elämämme mukaan.

Lapsi nauttii kehostaan ja tutustuu itseensä (jo sikiöt kohdussa näyttävät koskettelevan itseään), teini-iässä kokeilevuus yleensä lisääntyy ja iän karttuessa varmuutemme usein kasvaa ja seksistä voi tulla nautinnollisempaa. Iäkkäinä saattavat sairaudet tai puolison poismeno muuttaa seksiämme. Seksi kuitenkin kulkee elämässämme mukana koko ajan, se on samoin läsnä kuin muutkin inhimilliset ja luonnolliset asiat.

Opiskelu, työ, raskaus, ero, lapset, ruuhkavuodet, sairastuminen, stressi... Kaikki vaikuttavat seksiimme. Anna itsellesi lupa nauttia seksistä ja ole valmis kohtaamaan myös muutokset. Kokeile, etsi ja löydä. Jos sinulla on kumppani/kumppanit, joiden kanssa toteutat seksiä, puhukaa ja puhukaa. Keskustelkaa ja kokeilkaa.

Koronasta huolimatta voimme kaikki nauttia seksistä (ainakin yksin, jos emme yhdessä).

Luo kotisivut ilmaiseksi!