Kansainvälinen kuukautispäivä

28.05.2020

28.5 Kansainvälinen kuukautispäivä (Menstrual Hygiene Day)

Kansainvälistä kuukautispäivää vietettiin ensimmäistä kertaa Suomessa 2015.
Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta kuukautisista ja rikkoa tabuja kaikkialla maailmassa.


Miksi?

Kuukautishygienia on perusedellytys esimerkiksi tyttöjen koulutukselle. Puutteellisen kuukautishygienian vuoksi monissa maissa tytöt joutuvat jättäytymään koulusta pois kuukautisten ajaksi tai uskomuksien mukaan tytöt ovat kuukautisten aikaan epäpuhtaita ja tästä syystä heidät eriytetään muista niiden ajaksi.

Puutteellinen kuukautishygienia vaikuttaa myös talouteen, sillä ne lisäävät sairauslomia/palkattomia poissaoloja esimerkiksi emätintulehdusten vuoksi. Sairastuvuus lisääntyy, kun hygieniasta ei ole mahdollista pitää huolta.

Hyvä kuukautishygienia vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen sekä fyysisesti, sosiaalisesti että henkisesti. Iranissa tytöistä 48%, Intiassa 10% ja Afganistanissa 7% uskovat, että kuukautiset ovat sairaus. Tästä syystä tietoisuutta tarvitaan.

Hyvän kuukautishygienian voidaan katsoa edistävän ihmisoikeuksien toteutumista, sillä se tukee koulutusta, terveyttä ja tuo työhön suotuisat olosuhteet.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kertakäyttösuojien käyttäjät tuottavat jopa 50kiloa jätettä elinikänsä aikana. Kuvassa yllä näkyvät esimerkiksi kestosuojat (Lunetten kuukuppi ja Iidalesta tilatut kestopikkuhousunsuojat).

Kuukautispäivä on tarkoituksella valittu toukokuun 28päiväksi, sillä 28 viittaa keskimääräiseen kuukautiskierron kestoon päivinä ja numero 5 on keskimääräisten vuotopäivien lukumäärä. Nämä asiat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.

Kuukautiset ovat tosi tavallinen juttu ja silti edelleen hieman tabu. Saatamme hävetä kuukautisia ja asiasta keskustelu koetaan noloksi -saati tahrat vaatteissa. Voin olla väärässä, mutta väitän valtaosan meistä länsimaalaisista tytöistä joskus kokenut kuukautistahrat vaatteissa, eli sekin on loppupelissä aika tavallista.

Omiin asenteisiin jokainen voi vaikuttaa ja pohtia miten haluaa tulevien sukupolvien kohtaavan kuukautiset.

Lähteenä mm. Lunette ja Kirkon ulkomaanapu