Historian havinaa

28.04.2020

Seksuaalisuuden historiaan tutustuminen tekee helpommaksi ymmärtää yhteiskuntamme arvoja ja normeja, sekä oletuksia tänä päivänä.
Tässä lyhyesti seksuaalisuuden historiaa Suomesta.

Kuva: Oma, Erotic Museum of Barcelona/Museu de l'Erotica

Tiesitkö, että sata vuotta sitten esiaviollinen seksi oli kielletty Suomen laissa? Tai oikeastaan seksi oli kielletty kaikilla muilla paitsi aviopareilla. Vielä 1900-luvun alussa osa lääkärikunnasta oli sitä mieltä, että naiset eivät ole seksuaalisia olentoja ja naisen orgasmi on vähäpätöinen asia. Onneksi nykyään naisetkin saavat nauttia orgasmeista ja esiaviollisesta seksistäkään ei tuomita ketään.

Suomessa 1887 Kotilääkärikirjan mukaan itsetyydytys johti näön heikkenemiseen,
ymmärryksen tylsistymiseen, kaatumatautiin ja ennenaikaiseen, kurjaan kuolemaan.
Sanoisin, että kurjaa elämä olisi ilman itsetyydytystä ja seksuaalista nautintoa... 

Suomessa on vuodesta 1969 saanut hotellissa yöpyä eri sukupuolta olevat naimattomat henkilöt samassa hotellihuoneessa. Samana vuonna on perustettu Sexpo ry ja alettu enemmän käydä julkista keskustelua seksuaalisuudesta ja seksistä. 1960-luvun alussa ehkäisypillerit rantautuivat Suomeen ja tämäkin omalta osaltaan vapautti seksuaalisuutta.

Miltähän on mahtanut tuntua 70-luvulla syntyneestä miehestä, joka piti samasta sukupuolesta ja hänet leimattiin/diagnosoitiin sairaaksi vielä 1980-luvullakin? Vasta reilu kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa poistui homous-tautiluokituksesta.
Suomen rikoslakia uudistettiin 1995, jolloin vasta kiellettiin syrjiminen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.
Ensin olet ollut sairas ja sinua on saanut syrjiä tämän vuoksi, kuulostaa rankalta, eikö?

Suomen lainsäädännön mukaan avioliitossa tapahtunut raiskaus on ollut tuomittavaa ja rikos 1994 lähtien. Puoliso on saanut tätä ennen raiskata ja tämä on lainsäädäntömme mukaan ollut sallittavaa.

Muutama vuosi taakse päin, vuosi 2017 saivat samaa sukupuolta olevat parit avioliitto-oikeuden, kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan.
Tänä vuonna, 2020, ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit saivat adoptoida lapsen.
Muutamien vuosikymmenien päästä mietimme varmasti näitäkin kummastellen...
Maailma muuttuu askel kerrallaan. Sinä voit muuttaa itseäsi ja omia asenteitasi.