Tissit

04.06.2020

Mikä on ensimmäinen mielikuvasi sanasta tissit?

Jokaiselle ne varmasti merkitsevät erilaisia asioita ja niihin liittyy erilaisia mielikuvia. 

Ne voivat tuottaa mielihyvää (niiden katsominen tai koskeminen, sekä vastaanottavalla että antavalla osapuolella) ja olla näin seksuaalisuuteen liittyvät. Niistä voi ruokkia lapsia ja liittyä ravitsemukseen. Ne voivat olla silikoniset tai luomut, suuret tai pienet, liittyen niiden yksilöllisyyteen. Ne saattavat aiheuttaa naurua tai häpeää, liittyen tunteisiin joita ne aiheuttavat.

Miksi meillä on tissit ja miksi valtaosalla ihmisistä on nännit, vaikka vain osa imettää? Tissien pääasiallinen tarkoitus on lasten ruokkiminen. Vauva saa ravintoa, läheisyyttä ja yhteys imettäjään vahvistuu. Tiesittekö, että meillä kaikilla on nännit, sillä olemme kaikki alun perin olleet tyttöpuolisia alkioita. Alkiot voivat alkavat kehittyä muuksi kuin tytöksi, mutta nännit jäävät. (Joillakin ihmisillä on useampi nänni, tämäkin on normaalia.)

Nisäkkäiden nisien, eli rintojen tarkoitus on siis jälkeläisten ravinnonsaannin turvaaminen. Elämme yhteiskunnassa, jossa käydään keskustelua imettämisestä ja siitä missä se on sallittua ja missä ei. Lentokoneessa on imettävää äitiä pyydetty peittämään itsensä huivilla ja Tampereelta äiti ja vauva joutuivat ravintolasta pois (taisivat saada vaihtoehdon imettää vessassa... minä en syö vessassa, syötkö sinä?). Tapauksia on paljon, samoin puolesta ja vastaan keskustelua. Varmaa on, että aihe tuntuu aiheuttavan suuria tunteita.

Tässä näkyy mielestäni hieman jopa kaksoismoralismia... Emme salli julki-imetystä, mutta mainoskuvien mallit voivat poseerata tissit lähes näkyen. En ole tähän löytänyt vielä järkevää syytä. Tästä voi varmasti päätellä oman kantani imetykseen, mutta muutkin mielipiteet ovat yhtä oikeita.

Entä miksi tissejä saa kommentoida miten vain? Ovatko ne jotenkin julkista riistaa? Varmasti lähes jokainen tissit omistava on kuullut jotakin niistä joskus. Ovat tissit sitten suuret tai pienet, rintaliivilliset tai rintaliivittömät, näkyvissä tai piilossa, luomut tai silikoniset, imetetyt tai imettämättömät... Mistä vaan voidaan kommentoida ja tämä hämmentää minua.

Tässä välissä uskoisin valtaosan olevan samaa mieltä, että tällainen ei ole soveliasta ja silti tätä tapahtuu kasvotusten ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Hetki sitten aikuiset ihmiset lähtivät kilvan arvostelemaan erään aikuisviihdetaiteilijan rintavarustusta lehtilööpin jälkeen. Kommentit toisen tisseistä olivat todella ala-arvoisia ja saivat minut surulliseksi. Sama näkyy erilaisissa sosiaalisissa medioissa viikoittain. Miksi me toimimme näin? Ovatko tissit jotenkin sallitumpi arvostelun kohde kuin vaikka jonkun nenä? Käsittääkseni nenät ja tissit ovat kaikilla omanlaiset ja hyvin yksilölliset.

Todellisessa elämässä olen itse kuullut toistuvasti, että tissini ovat pienet. Olen pohtinut, että luuleeko sanoja, etten sitä tiedä itse ja ajattelee tekevänsä palveluksen kertomalla asian? Tissini hoitivat hienosti jälkikasvuni ruokkimisen, joten olen itse hyvin ylpeä niistä, vaikka olisivatkin pienet.

Tissien yliseksualisointi tulisi loppua, vaikka niistä saakin nauttia ja tykätä. Tissit ovat imetystä varten, mutta myös mielihyvää tuottavat. Tisseistä saa ja tuleekin puhua, niitä pitää muistaa rakastaa ja kunnioittaa ja tietysti kuukausittain tutkia.